понеделник, 11 януари 2010 г.

Традиционен козунак







6 яйца
250 мл мляко
300 гр захар
1 ч.л сол
200 гр масло или 150 гр св. мас
4 пакетчета ванилия
есенция лимон
кубче мая
около 1 кг брашно

Приготовление
Подмесва се маята –  натрошава се в затоплена купа, добавя се 1 ч.л захар, 2-3 супени лъжици брашно и малко мляко(затоплено). Разбърква се да се получи каша с гъстотата на боза. Покрива се и се оставя да шупне.
Разтваря се захарта в малко вода, така че да не остане и кристалче.
Затопля се мазнината, най-добре св. мас и олио (горе долу 1:1)- 200 гр
Разбиват се яйцата и към тях се добавя захарният сироп.
В тава се пресява брашното и се прави кладенче.
Изсипва се  яйчнтаа смес и се започва бъркането, добавя се маята , пр. мляко, солта, ароматизаторите. Когато започне да лепне тестото започвам да меся на плот и да добавям мазнината.
Когато се омеси тестото се оставя да почине (около 30-40 мин), ако в стаята е по хладно му трябва повече време. Хубаво е тестото да е покрито или с влажна кърпа или с найлон.
Следва биенето на тестото в плота. Казват да е около 100 пъти и аз така направих. Следва нова почивка пак около 20 мин.
Накрая остава оформянето според вкуса на всеки! Следва ново втасване. Преди печене се намазва със жълтък разбъркан с малко вода и мазнина и се наръсва със захар.

Пекат се в предварително леко загрята фурна около 100 гр. При слагането на козунака фурната се увеличава на 180 - 200гр. Слага се купичка с вода, за да не изсъхва козунака.Когато се зачерви отгоре го покривам със фолио.

Източник:  Рецептата е на Mimito от Бг мамма

Аз слагам 350 гр захар, която разтварям в млякото, лимонова кора, 1 с.л лимонов сок, 1-2 с.л ром

Половин доза в хлебопекарната. 



 










Няма коментари:

Публикуване на коментар