Използвах рецептата на pina, но заместих маята с активна закваска.
Рецептата на pina:
150мл прясно мляко
2 яйца
50мл олио
40гр краве масло (предварително разтопено)
150гр захар
11-12гр прясна мая ( аз я замених със закваска)
450 - 500гр брашно (на око ако трябва се добавя да стане тестото на топче; по-меко от хлебно, но да може да се плете, да не е каша)
настъргана кора на 1 лимон
1 ванилия
Първо омесих маяното тесто като разбърках 95 гр закваска, всичкото мляко и 30% от брашното в рецептата. По принцип е малко закваската, може да се увеличи по 200 гр, но се получи и с толкова.
След три часа беше втасало.
Прибавих и останалите продукти и омесих тесто, което след час премесих леко. След още 3 часа беше готово. Сплетох го.
Втасва около 13 часа.
Пекох на 180 гр до вътрешна температура 95 гр.
Резултатът е превъзходни, меки, вкусни, без никакъв дъх на мая козунаци.
Бързо свърши и затова по желание на моите хора направих още една доза на другия ден. Сложих 200 грама закваска, втаса много бързо и вкусът не беше по-кисел. Активирането беше за 3 часа, маяното тесто втаса за 2 часа, а оплетените козунаци за 7.30 часа. Станаха още по- меки и пухкави.
Редактирам .
2016 година. Направих ги с квас с 50 % хидратация. За целта 20 гр активен квас замесих с 20 гр брашно и 10 гр вода. Подхранвах в същите пропорции през 4 часа, 4-5 пъти. В резултат имах това:
Клипче, да се види колко е мекичък, но с една ръка снимам и е трудно да го разрежа, извинете.
2019 г
Левито мадре от стафиди по рецепта на Габриеле Бончи
Благодаря ти за невероятното обяснение, Джемма. Още сега слагам закваската, а следваща седмица ще пиша за резултата. Златна си!
ОтговорИзтриванеПрегръдки!
Благодаря. Слагай, много е вкусен. Само че закваската трябва да е добре активна, след поне 10-тина подхранвания, че тестото за козунак е тежко. Имаш ли хубава закваска, всичко ще се получи.
ОтговорИзтриванеВ момента я захващам закваската, все още ми е на трети ден, но смятам на седмия да го направя. Ако не втаса добре, то ще стане на следващата седмица :)
ИзтриванеСподели после какво се е получило.
ИзтриванеМоже ли рецептата за закваската?
ОтговорИзтриванеЗаповядайте: http://djemmasvetlana.blogspot.com/2015/03/blog-post_16.html
ОтговорИзтриванеЧудесен резултат със кваса, апетитни изглеждат.
ОтговорИзтриванеБлагодаря.
ОтговорИзтриванеКато казвате "закваска", имате предвид квас? Чудя се дали имате предвид sourdough starter или leaven?
ОтговорИзтриванеДа, квас, разбира се. Използвам вечна закваска, в блога има рецепта за нея.
ОтговорИзтриванеПолзвах Вашата рецепта за тазгодишните козунаци. Получиха се невероятно вкусни!
ОтговорИзтриванеРадвам се, че са се харесали.
ОтговорИзтриванеИскрени благодарности, това е най-мекият козунак, който някога съм яла, въпреки че го поизгорих. От няма месец се занимавам с квас, това, което сте описали ми дава прекрасна основа да развивам креативността си в тази насока.
ОтговорИзтриванеБлагодаря за хубавите думи.Точно в момента и аз съм го замесила, да пробвам нов квас от боза.
ИзтриванеДжемма, сподели ако обичаш подробности за кваса с боза. Благодаря!
ОтговорИзтриванеАми нищо особено не е, но трябва да е боза със захар и без консетванти. Аз взех 50 гр боза, оставих на топло да ферментира, след това добавих малко брашно да стане на каша и пак оставих да втасеа. Като шупне се подхранва като се взема 50 гр от закваската, 50 вода, 50 брашно. И рака за 5-6 хранения квасът узрява и е готов за печене. Ако е студено може и повече време да му трябва.
ОтговорИзтриване