понеделник, 11 януари 2010 г.

Дрезденски щолен





1500 гр брашно, 300 гр захар, 500 гр масло, 750 гр стафиди, 500 гр бадеми, няколко капки бадемова есенция, 50-100 гр портокалови корички, 50-100 гр лимонови корички, сок от 1 лимон, ванилия и канела, 375 мл мляко прясно, 1 ч.л. сол, 120 г мая.

Предварително си накиснете стафидите в ром. От маята, топлото мляко, лъжичка от захарта и малко брашно се замесва рядко тесто, оставя се да втаса 30 мин.





След това се добавя останалата захар, маслото и брашното. Замесва се тесто и се оставя да втаса.






Бадемите се нарязват не много ситно. Към тестото се прибавят коричките, ванилията, канелата, солта, стафидите и бадемите. Премесва се и се оставя отново да втаса.






Оформят се продълговати щолени, върху, които с остър нож се прави лек разрез по дължината на тестото, но не по средата , а така, че тестото да се раздели от браздата на 2/3 и 1/3.
 Слага се върху постелена с пергаментова хартия или фолио тава.


Може да се използва  и форма за кекс, а най-добре форма за щолен.


Оставя се да втаса. 


Фурната се загрява до 220 гр. Най-долу във фурната се слага празна тава, а тавата със щолена се слага по средата. Пече се 15 мин, след което температурата се намалява до 170 гр и се пече около 35-40 мин. Не се препича, защото става много твърд до коледа.



Изстиналият щолен се намазва с разтопено масло и обилно се поръсва с пудра захар, смесена с ванилия.


Да не се консумира преди да е изминала седмица, а най-хубав става след 3-4 седмици. Съхранява се завит във фолио или пекарска хартия, най-добре в глинен съд и на хладно място.




От тази доза излизат 4 щолена. Аз правя половин доза винаги.

https://www.youtube.com/watch?v=d0Rt6KRY1uA&list=UUEj59mtzPoTa_PVXfxFSV8Q

2019 г
Тази година направих щолените с 350 гр квас, харесаха ми повече, отколкото с мая.






Източник : www.kuking.net

Няма коментари:

Публикуване на коментар