понеделник, 11 януари 2010 г.

Торта "Птиче мляко"





Блат :
4 яйца се разбиват с 1 чаша захар, прибавя се 1 чаша брашно. Изпича се блат.
Крем :
40 гр желатин, 1 чаша прясно мляко, 300 гр масло, 10 яйца, 2 чаши захар, 1 с.л брашно, ванилия.
Желатинът се накисва в 150 гр вода, разтваря се без да завира. Жълтъците се разбиват с 1 чаша захар, долива се мляко и се слага  брашното, предварително размито с няколко лъжици от млякото. Сварява се на крем на водна баня. Оставя се да изстине. Маслото се разбива с ванилията и се прибавя по малко от сварения крем, разбива се добре, Разбиват се белтъците на гъст сняг с другата чаша захар. Прибавя се бързо на тънка струйка горещия желатин ( именно горещ! ).Съединяват се внимателно двата крема до еднородна маса.
Глазура :
5 с.л какао,4 с л мляко, 50 гр масло, 1/2 чаша захар. Всичко се кипва на котлона до хомогенна смес.
Сглобяване на тортата:
Блатът се реже на две. Едната част се поставя във формата, в която е печен, излива се крема, слага се другият блат. Оставя се да желира 4-5 часа в хладилника. След това се вади на табличка и се полива с глазурата. На снимката в крема е добавена червена боя.Част от крема може да се  изсипе в тава на тънък пласт. След като желира с формичка за сладки или нож да се изрежат фигури за украса на тортата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар