За блата:
200 гр краве масло
4 с.л мед
2 ч.л сода
4 яйца
200 гр захар
ванилия
300 гр брашно
Маслото и меда се разтопяват на котлона, добавя се содата и се бърка докато сместа се увеличи, побелее и сгъсти. Сваля се от огъня.
Яйцата се разбиват със захарта и ванилията. Към сместа с меда се прибавя брашното, накрая яйцата.
Излива се в тавата от фурната, застелена с хартия за печене. Пече се в загрята до 180 гр фурна за около 15 мин, като накрая се намалява до 170.
Сироп:
160 гр захар
200 гр вода
ванилия
ром
Крем:
500 гр сметана 35%
700 гр заквасена сметана
250 гр пудра захар
Разбива се течната сметана с пудра захар до сгъстяване. Прибавя се заквасената сметана и се разбърква с бъркалка.
Изстиналият блат се разрязва на две, всяка част още на две, но хоризонтално. Сглобява се тортата, като се нареждат 4 блата, сиропират се леко и се мажат с крем.
Или се правят пастички, като се използват два по два блата. Измазва се отвсякъде с крем и се поръсва с трохи от изрязъците на крайчетата на блата.
Няма коментари:
Публикуване на коментар