сряда, 2 март 2022 г.

Шоколадово-портокалова торта

 



Блат:
6 яйца, 180 гр захар, 90 гр олио, 120 мл пр.мляко, 30 гр какао, 6 гр бакпулвер, 150 гр брашно

Яйцата се разделят, белтъците се разбиват с щипка сол и захарта.


 Жълтъците се разбъркват леко с олиото, прибавя се млякото, какаото, бакпулвера и брашното. Накрая се прибавят белтъците. 


Пече се на 170 гр около 50 мин.


Портокалов крем:
375 мл прясно изцеден портокалов сок, 120 гр захар, кората от 1-2 портокала, 4 яйца, 330 гр масло.

Всичко без маслото се разбърква, загрява се до 80 гр, като се бърка непрекъснато до сгъстяване. 



Охлажда се и се прибавя маслото, разбива се. 


Шоколадов крем:
300 гр шоколад, 500 гр сметана 35% масленост, 150 гр маскарпоне, пудра захар

Шоколадът се залива със 150 гр загрята сметана и се бърка докато се разтопи. 

Останалата сметана се разбива с маскарпонето и пудра захар по вкус.

Прибавя се охладеният шоколад и се разбива.


 
Блатът се разрязва на 3, кремовете се разделят на 2 части и се сглобява тортата. 


Покрива се с шоколадов крем,  украсява се с бял шоколад и кръгче портокал. 






Няма коментари:

Публикуване на коментар