вторник, 20 април 2021 г.

Козунак с по-различна технология

3 ч.ч. прясно мляко 3 ч.ч. захар 1 ч.ч. олио това се слага заедно разбърква се и се кипва като заври млякото се отстранява от котлона и се оставя да се охлади. В това време кубче мая се разбърква с малко топло пр. мляко. В друг съд се разбиват 8 яйца, настъргана кора лимон и ванилия. Когато маята е готова се пребавя към яйчената смес. Когато млякото изстине към него се прибавя другата смес. Трябва да е в по голям съд. Слага се капака, завива се с одеало и се оставя така цяла нощ. На сутринта в 2 кг - 2,500 кг брашно се прибавя сместа....каза да не се шашкам че ще изглежда като пресечена супа...и се меси. Втасва, след това се плете пак втасва отгоре се маже с белтък слага се захар и се пече в студена фурна първо на 100гр. след 10 мин се увеличават на 150 гр. Рецептата е от готвачка в стол доза за хлебопекарната, която си изчислих аз: 150 мл прясно мляко 125 гр захар 1/4 ч олио 1/4 кубче мая или 1 суха 2 яйца ванилия лимонова кора 530 гр брашно Точно какъвто трябва да бъде един козунак отвътре- на конци и влажен. Не прекалено, а както съм чувала от баби- като отхапеш да се отпечатат зъбите, ако разбирате какво имам предвид. От дозата за хлебопекарна, както се вижда даже можеше да изкарам 2 козунака, защото нямаше място накъде да втасва повече, щеше да изтече,, а искаше още малко втасване.

Няма коментари:

Публикуване на коментар