неделя, 12 април 2015 г.

Кулич

Пекла съм по различни рецепти, но тази "Самый вкусный кулич с Мясоедовской", от форума на хлебопечка.ру, ми стана май-любима. Само че, заменям маята със закваска. Наистина е много нежен и вкусен. Хареса ни.









брашно - 500 гр
мая -30 гр (аз сложих 200 гр активна закваска)
щипка сол
масло - 150 гр
захар - 200 гр
яйца - 3 бр (150 гр)
пр. мляко - 175 мл
ванилия
стафиди - 100 гр

Приготвяме опара от всички продукти, без ванилията, стафидите и 250 гр брашно.

Приготвянето започва вечерта. В топлото мляко се разтваря маята. Жълтъците се разбиват със захарта до побеляване, отделно се разбиват и белтъците на сняг. Маслото се разтопява, но да не е горещо! 250 гр брашно се пресяват, добавя се солта и всичко изброено по-нагоре. Обърква се добре и се слага в голяма тенджера, оставя се цяла нощ, опарата ще се увеличи няколко пъти в обем! На сутринта се добавят останалите 250 гр брашно и се омесва тесто, което е рядко, не добавяйте повече брашно. В края на месенето не лепне! Може да се ползва миксер. Прибавят се накиснатите и подсушени стафиди и се обърква отново добре. Тестото се разпределя до средата на високи форми за кулич (може консервени кутии, застелени с пекарска хартия). Оставя се да втаса, докато изпълни формата. Пече се на 180 гр. Покрива се с глазура от 1 белтък, няколко капки лимонов сок и 200 гр пудра захар. Украсява се със захарни цветни фигурки, пръчици, топчета и др.




2018 година:

Левито мадре:


Замесено първо тесто:

Замесено второ тесто:

Преди втасване:

Втасали:

Изпечени:


Украса:


Украсени:







Желатинова глазура без яйца:

1 ч.ч захар
8 с.л вода
1 ч.л желатин
няколко капки лимонов сок

Желатинът се накисва с 2 с.л вода. Захарта се вари с останалите 6 с.л вода, докато се разтвори. Сваля се от котлона, прибавя се желатинът и се бърка до разтопяването му. След това се разбива с миксер до побеляване и сгъстяване.  








Няма коментари:

Публикуване на коментар