понеделник, 11 март 2013 г.

Панетоне със закваска


Най-после след 2 неуспешни опита ми се получи козунакът със закваска. Позлвах рецептата на pina за хлебопекарна, но вместо мая сложих 200 гр. закваска.

Рецептата е:


150мл прясно мляко
2 яйца
50мл олио
40гр краве масло (предварително разстопено)
150гр захар
11-12гр жива мая
450 - 500гр брашно (на око ако трябва се добавя да стане тестото на топче; по-меко от хлебно, но да може да се плете, да не е каша)
настъргана кора на 1 лимон
1 ванилия

Ето какво ми се получи.
                                                                  Закваската:



                                                           В началото на втасването:


11 часа след началото на втасването:


20 минути от началото на печенето:


Пекох ги с термоиглата, точно на 96 градуса вътрешна температура бяха готови:


Обърнати да изстиват, по метода от този сайт -http://www.cookaround.com/yabbse1/showthread.php?t=11991 :


А ето и разреза:











Няма коментари:

Публикуване на коментар