четвъртък, 2 август 2012 г.

Сладко-кисел сос от сини сливи


1 кг сини сливи 
200 мл вода 
100 мл ябълков оцет 
60 г кафява захар 
2 големи скилидки чесън 
1 с. л. канела 
2 щипки сладък червен пипер
Приготовление
Измитите и почистени сливи нарязваме на парченца, поставяме ги в съд за варене, заливаме ги с водата смесена с ябълковия оцет, прибавяме захарта, подправките и счукания чесън. Варим до омекване на сливите, около 20 минути. 
Омекналите сливи смачкваме през решето, за да се получи гладка смес. След като сместа стане хомогенна, отново я поставяме да заври и още гореща сипваме в малки бурканчета. Затваряме  с капачки и обръщаме до пълно охлаждане.

Подходящ за панирани меса, сирене и кашкавал.

Намерих рецептата в нета, но много ми допадна и ще стане част от зимнината ми и занапред.  Аз не ползвах сито, а направо в тенджерката с пасатора разбих соса и стана супер гладък.

6 коментара:

  1. Непременно ще пробвам. Харесваше ми соса от сини сливи от китайските магазини и сега ще си направя домашен, щом и ти препоръчваш.
    Благодаря, че сподели!

    ОтговорИзтриване
  2. За мен е чест да те заинтригувам с рецепта, което е доста трудно май.:) Сосът днес за първи път го направих и опитах съвсем лекинко, защото съм на диета, но е любов от първа лъжица.

    ОтговорИзтриване
  3. Ах, ах, нямам търпение да го направя и аз! Благодаря, Джеми.

    ОтговорИзтриване
  4. Любопитно ми е какви ще са отзивите. Дано се хареса.

    ОтговорИзтриване
  5. Аз спретнах една доза и много се хареса вкъщи... и повторих с двойна доза :) Наистина е "любов от първа лъжица". Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  6. Моля, радвам се,ч е се е харесал.

    ОтговорИзтриване