понеделник, 11 януари 2010 г.

Традиционен козунак








6 яйца
250мл. Мляко
300г. Захар
1 ч.л сол
200 г. масло или 150 г. св. Мас
4 пакетчета ванилия
есенция лимон
кубче мая
около 1 кг. брашно
Приготовление
Подмесва се маята – маята се натрошава в затоплена купа, добавя се 1 ч.л захар, 2-3 супени лъжици брашно и малко мляко(затоплено). Разбърква се да се получи каша с гъстотата на боза. Покрива се и се оставя да шупне.
Разтваря се захарта в малко вода, така че да не остане и кристалче.
Затоплям мазнината, аз лично смесвам масло, св. мас и олио (горе долу 1:1)- 200г.
Разбиват се яйцата и към тях се добавя захарният сироп. Сместа се затопля.
В тава се пресява брашното и се прави кладенче.
Изсипва се затоплената яйчена смес и се започва бъркането, добавя се маята , пр. мляко, солта, ароматизаторите. Когато започне да лепне тестото започвам да меся на плот и да добавям мазнината.
Когато се омеси тестото се оставя да почине (около 30-40 мин), ако в стаята е по хладно му трябва повече време. Хубаво е тестото да е покрито или с влажна кърпа или с найлон.
Следва биенето на тестото в плота. Казват да е около 100 пъти и аз така направих. Следва нова почивка пак около 20 мин.
Накрая остава оформянето според вкуса на всеки! Следва ново втасване. Преди печене се намазва със жълтък разбъркан с малко вода и мазнина и се наръсва със захар.
У дома се обичат кизунаци без нищо.
Пекат се в предварително леко загрята фурна около 100 гр. При слагането на козунака във фурната се пече на 180 - 200гр. Във фурната слагам купичка с вода, за да не зисъхва козунака.Когато козунака се зачерви отгоре го покривам със фолио.

Източник:  Рецептата е на Mimito от Бг мамма

Аз слагам 350 гр захар, която разтварям в млякото, лимонова кора, 1 с.л лимонов сок, 1-2 с.л ром

Няма коментари:

Публикуване на коментар