петък, 13 март 2015 г.

Козунак със закваска



Използвах рецептата на pina, но заместих маята с активна закваска.



Рецептата на pina:

150мл прясно мляко
2 яйца
50мл олио
40гр краве масло (предварително разтопено)
150гр захар
11-12гр прясна мая ( аз я замених със закваска)
450 - 500гр брашно (на око ако трябва се добавя да стане тестото на топче; по-меко от хлебно, но да може да се плете, да не е каша)
настъргана кора на 1 лимон
1 ванилия

Първо омесих маяното тесто като разбърках 95 гр закваска, всичкото мляко и 30% от брашното в рецептата. По принцип е малко закваската, може да се увеличи по 200 гр, но се получи и с толкова.

След три часа беше втасало.

Прибавих и останалите продукти и омесих тесто, което след час премесих леко. След още 3 часа беше готово. Сплетох го.


Втасва около 13 часа.


Пекох на 180 гр  до вътрешна температура 95 гр.


Резултатът е превъзходни, меки, вкусни, без никакъв дъх на мая козунаци.





Бързо свърши и затова по желание на моите хора направих още една доза на другия ден. Сложих 200 грама закваска, втаса много бързо и вкусът не беше по-кисел. Активирането беше за 3 часа, маяното тесто втаса за 2 часа, а оплетените козунаци за 7.30 часа. Станаха още по- меки и пухкави.










Редактирам .
2016 година. Направих ги с квас с 50 % хидратация. За целта 20 гр активен квас замесих с 20 гр брашно и 10 гр вода. Подхранвах в същите пропорции през 4 часа, 4-5 пъти. В резултат имах това:







Клипче, да се види колко е мекичък, но с една ръка снимам и е трудно да го разрежа, извинете.




2019 г
Левито мадре от стафиди по рецепта на Габриеле Бончи























16 коментара:

  1. Благодаря ти за невероятното обяснение, Джемма. Още сега слагам закваската, а следваща седмица ще пиша за резултата. Златна си!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря. Слагай, много е вкусен. Само че закваската трябва да е добре активна, след поне 10-тина подхранвания, че тестото за козунак е тежко. Имаш ли хубава закваска, всичко ще се получи.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. В момента я захващам закваската, все още ми е на трети ден, но смятам на седмия да го направя. Ако не втаса добре, то ще стане на следващата седмица :)

      Изтриване
    2. Сподели после какво се е получило.

      Изтриване
  3. Може ли рецептата за закваската?

    ОтговорИзтриване
  4. Заповядайте: http://djemmasvetlana.blogspot.com/2015/03/blog-post_16.html

    ОтговорИзтриване
  5. Чудесен резултат със кваса, апетитни изглеждат.

    ОтговорИзтриване
  6. Като казвате "закваска", имате предвид квас? Чудя се дали имате предвид sourdough starter или leaven?

    ОтговорИзтриване
  7. Да, квас, разбира се. Използвам вечна закваска, в блога има рецепта за нея.

    ОтговорИзтриване
  8. Ползвах Вашата рецепта за тазгодишните козунаци. Получиха се невероятно вкусни!

    ОтговорИзтриване
  9. Радвам се, че са се харесали.

    ОтговорИзтриване
  10. Искрени благодарности, това е най-мекият козунак, който някога съм яла, въпреки че го поизгорих. От няма месец се занимавам с квас, това, което сте описали ми дава прекрасна основа да развивам креативността си в тази насока.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за хубавите думи.Точно в момента и аз съм го замесила, да пробвам нов квас от боза.

      Изтриване
  11. Джемма, сподели ако обичаш подробности за кваса с боза. Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  12. Ами нищо особено не е, но трябва да е боза със захар и без консетванти. Аз взех 50 гр боза, оставих на топло да ферментира, след това добавих малко брашно да стане на каша и пак оставих да втасеа. Като шупне се подхранва като се взема 50 гр от закваската, 50 вода, 50 брашно. И рака за 5-6 хранения квасът узрява и е готов за печене. Ако е студено може и повече време да му трябва.

    ОтговорИзтриване