петък, 13 март 2015 г.

Козунак със закваска



Използвах рецептата на pina, но заместих маята с активна закваска.



Рецептата на pina:

150мл прясно мляко
2 яйца
50мл олио
40гр краве масло (предварително разтопено)
150гр захар
11-12гр прясна мая ( аз я замених със закваска)
450 - 500гр брашно (на око ако трябва се добавя да стане тестото на топче; по-меко от хлебно, но да може да се плете, да не е каша)
настъргана кора на 1 лимон
1 ванилия

Първо омесих маяното тесто като разбърках 95 гр закваска, всичкото мляко и 30% от брашното в рецептата. По принцип е малко закваската, може да се увеличи по 200 гр, но се получи и с толкова.

След три часа беше втасало.

Прибавих и останалите продукти и омесих тесто, което след час премесих леко. След още 3 часа беше готово. Сплетох го.


Втасва около 13 часа.


Пекох на 180 гр  до вътрешна температура 95 гр.


Резултатът е превъзходни, меки, вкусни, без никакъв дъх на мая козунаци.





Бързо свърши и затова по желание на моите хора направих още една доза на другия ден. Сложих 200 грама закваска, втаса много бързо и вкусът не беше по-кисел. Активирането беше за 3 часа, маяното тесто втаса за 2 часа, а оплетените козунаци за 7.30 часа. Станаха още по- меки и пухкави.










Редактирам .
2016 година. Направих ги с квас с 50 % хидратация. За целта 20 гр активен квас замесих с 20 гр брашно и 10 гр вода. Подхранвах в същите пропорции през 4 часа, 4-5 пъти. В резултат имах това:


















8 коментара:

  1. Благодаря ти за невероятното обяснение, Джемма. Още сега слагам закваската, а следваща седмица ще пиша за резултата. Златна си!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря. Слагай, много е вкусен. Само че закваската трябва да е добре активна, след поне 10-тина подхранвания, че тестото за козунак е тежко. Имаш ли хубава закваска, всичко ще се получи.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. В момента я захващам закваската, все още ми е на трети ден, но смятам на седмия да го направя. Ако не втаса добре, то ще стане на следващата седмица :)

      Изтриване
    2. Сподели после какво се е получило.

      Изтриване
  3. Може ли рецептата за закваската?

    ОтговорИзтриване
  4. Заповядайте: http://djemmasvetlana.blogspot.com/2015/03/blog-post_16.html

    ОтговорИзтриване
  5. Чудесен резултат със кваса, апетитни изглеждат.

    ОтговорИзтриване