неделя, 17 януари 2010 г.

Казанлъшките понички на Роси



Цитирам автора:

500 г. брашно
500 мл. вода
½ кубче прясна мая /т.е. 20гр./
1 с.л. захар (мед)
щипка сол

Приготовление
Стопля се водата. Захарта/меда, солта и маята се разбъркват вътре.
Прибавя се маята и разбива добре в топлата вода.
По малко и с бъркане се прибавя и брашното, докато поеме цялото количество.
Тестото е с рядка консистенция – като много гъста каша.
Оставя се да втаса около 30 - 40 мин
Втасалото тесто се поставя в шпирц /пош/ за понички (такива има във всички добри магазини за домашни потреби, включително „Двата щъркела" и ТСМ)
Шприцоват се поничките в съд с поне 5-6см. врящо олио.
Пържат се в маслената баня много бързо, обръщайки се от двете страни.
Изваждат се на решетка, която е поставена върху кухненска хартия или тава, за да могат да се отцедят. Ако се изваждат направо на хартията, от долната страна омекват и губят хрупкавостта си.
Поръсват се с с пудра захар, мед, сироп или топинг на вкус

Няма коментари:

Публикуване на коментар