събота, 22 юни 2013 г.

Саварини

М-м това е вкусът от детството, от една малка кокетна сладкарничка в един малък крайморски град. Довечера ще споделим тази сладост за десерт с приятели, под асмата, в лунна лятна вечер. :)







450 гр брашно
3 яйца
120 мл пр. мляко
105 гр масло
3 гр сол
7 гр суха мая

Тази рецепта я имам записана в тефтера ми от 1988 година, така и не се наканих да я правя досега, поради липса на формички. Днес обаче реших- правя я. Месих в хлебопекарната и всичко сложих наведнъж. След края на програмата месене разделих тестото на топки и го сложих в намазана такава тава за маффини, поради липса на достатъчно формички за саварини:


Като втасаха ги пекох на 180 гр. След това веднага ги залях със студен захарен сироп, сварен с вода 1:1. След като се напоиха добре ги наредих в табличка и шприцовах сметанови розички.

9 коментара:

  1. Уха, страхотни са! Отдавна им се каня, но така и не намерих моята рецепта. Може да опитам с тази.
    Благодаря, Джемма!

    ОтговорИзтриване
  2. Опитай,Iliana, много са вкусни.

    ОтговорИзтриване
  3. Ще ме накараш да си купя и такава форма за мъфини. Моята е с 12 гнезда и предполагам ще стават големи. Не че няма да се изядат.

    ОтговорИзтриване
  4. Идеална ще е , точно както едновремешните саварини по сладкарниците, те бяха големи.

    ОтговорИзтриване
  5. Аз харесах формичката за мъфини. Ако не е тайна, откъде е купена?

    ОтговорИзтриване
  6. Прекрасни саварини! От детството си не съм яла такива. Направих ги в по-големите форми за мафини - 12 бр. Снимах ги някой ако не вярва :)

    ОтговорИзтриване
  7. Страхотни,обожавам саварини.Въпросът ми е колко захар и вода трябват за сиропа?

    ОтговорИзтриване
  8. Аз на око правя количеството, а пропорцията захар-вода е 1 към 1 или 1 към 1,5 за който не обича твърде сладко.

    Примерно 2 чаши захар и 2 чаши вода, по-добре да остане сироп, отколкото да останат сухи.

    ОтговорИзтриване