събота, 6 октомври 2012 г.

Консерва риба с доматен сос-ВМ-НВХ



Правя тази консерва от всякаква черноморска риба- трицона, сафрид, чернокоп, лефер, паламуд. В случая е от паламуд.

Рибата се почиства, измива хубаво и нарязва на парчета,като се отстраняват главите,перките и опашките. Нарежда се в тава. посолява се на вкус, се залива с една чаша оцет и 1 чаша олио (чаени), тук -там се слагат зърна бахар и дафинов лист. За малка тава- по половин чаша олио и оцет.



Пече се на 200 гр до зачервяване.


като поизстине се нарежда в бурканчета и се залива със соса от печенето.


Отгоре се залива със сгъстен доматен сок или разредено доматено пюре.
Бурканите се затварят и варят 2 часа след завиране на водата. Количеството на снимките е от 8 паламуда по около 850 грама.

Невероятни консерви стават и гостите си облизват пръстите, а ние с удоволствие си хапваме от нея, за предястие или когато нямам готвено.



3 коментара:

  1. Това непременно трябва да го препоръчам на баща ми. Той е луд рибар и седи лятото по три месеца да лови риба. Мисля, че е рецепта тамън като за него :) Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. То и аз поради тази причина правя консерви, защото все пак трябва да правя нещо рибата, която мъжът ми лови. И маринована правя, но още не съм тази година. Като ми донесат сафрид или чернокоп ще постна рецептата, макар че не е нещо особено и вероятно много хора я правят.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Никак няма да е зле :) Той единственото нещо, което прави с рибата, е да напълни цял фризер с нея. Много добре ще му се отразят няколко рецептички :)

      Изтриване