вторник, 26 декември 2017 г.

Пирог с елда



Това е старинна руска манастирска рецепта.

За плънката: 500 гр елда, 3 глави лук, 400 гр гъби, сол на вкус

За тестото: 2 ч.ч вода, 1 ч.ч олио, 50 гр мая, 1 с. л. сол, 1 кг брашно

Начин на приготвяне:
Елдата се залива с вода, която трябва да е два пръста над нея, прибавят се една с.л. олио и малко сол. Вари се отначало на силен огън, след това на слаб до изпаряване на водата. Отстранява се от огъня и се покрива с капак и кърпа да се задуши за около час.

Запържва се нарязаният лук.


 Отделно се запържват и нарязаните на ивички гъби. 


Прибавят се към елдата, посолява се и плънката е готова. Оставя се  да изстине.


За приготвяне на тестото маята се разтваря във водата, прибавят се останалите продукти и се замесва меко, нежно и гладко тесто. 


Оставя се да втаса и се разделя на две части, като едната е по-голяма. 


Тя се разточва с диаметър по-голям от тавата, в която ще печем.


 Слага се кората върху хартия за печене или в намазаната с мазнина тава. 


Разпределя се равномерно плънката, покрива се с втората кора, която е с диаметър на тавата.



Краищата се прищипват добре. Набучва се на няколко места.


Оставя се да втаса пирогът, след което се намазва с жълтък (в оригинал със силен черен чай) и се пече на 180 гр. След изпичането се намазва с олио.


 Поднася се топъл с чай, гъбен бульон или щи (руска супа).


Няма коментари:

Публикуване на коментар