Правя ги всяка година. Рецепти в интернет има много, но ще напиша тази, която аз използвам. Лесна и много вкусна е.
200 гр шоколадов кувертюр
90 гр масло
110 гр захар
2 ванилии
3 яйца
щипка сол
210 гр брашно
25 гр какао
1 бакпулвер
пудра захар за овалване
Шоколадът и маслото се разтопяват в тенджера с дебело дъно на слаб котлон или на водна баня.
Прибавя се захарта и се бърка докато се поразтопи, сваля се от котлона. Не се допуска завиране!
След като поизстине се прехвърля в купата на миксера и се добавят едно по едно яйцата, като след всяко се разбива добре.
Смесват се брашното, какаото, солта, бакпулверът и ванилията. Пресяват се и се добавят към сместа.
Консистенцията е лепката, такава и трябва да бъде. След това купата се прибира в хладилника за два часа, покрита с фолио.
Като се охлади достатъчно с бързи движения, за да не се разтопява тестото, се оформят топчета, които се овалват в пудра захар, без да се изтърсват. Нареждат се в тава, на разстояние.
Пекат се на 160 гр с вентилатор, за 10 минути. Не повече, защото ще се пресушат, трябва да са меки. След като поизстинат се прехвърлят в табличка или кутия, ако ще се съхраняват.
Няма коментари:
Публикуване на коментар