събота, 16 декември 2017 г.

Коледен календар. Ден шестнадесети.

Днес редът е на шоколадовите сладки "Трюфел" или небезизвестните напукани сладки.



Правя ги всяка година. Рецепти в интернет има много, но ще напиша тази, която аз използвам. Лесна и много вкусна е.

200 гр шоколадов кувертюр
90 гр масло
110 гр захар
2 ванилии
3 яйца
щипка сол
210 гр брашно
25 гр какао
1 бакпулвер

пудра захар за овалване

Шоколадът и маслото се разтопяват в тенджера с дебело дъно на слаб котлон или на водна баня.


Прибавя се захарта и се бърка докато се поразтопи, сваля се от котлона. Не се допуска завиране!


След като поизстине се прехвърля в купата на миксера и се добавят едно по едно яйцата, като след всяко се разбива добре.




Смесват се брашното, какаото, солта, бакпулверът и ванилията. Пресяват се и се добавят към сместа.




Консистенцията е лепката, такава и трябва да бъде.  След това купата се прибира в хладилника за два часа, покрита с фолио.


Като се охлади достатъчно с бързи движения, за да не се разтопява тестото, се оформят топчета, които се овалват в пудра захар, без да се изтърсват. Нареждат се в тава, на разстояние.


Пекат се на 160 гр с вентилатор, за 10 минути. Не повече, защото ще се пресушат, трябва да са меки. След като поизстинат се прехвърлят в табличка или кутия, ако ще се съхраняват.




Няма коментари:

Публикуване на коментар