неделя, 12 април 2015 г.

Кулич

Намерих в един руски сайт рецепта "Самый вкусный кулич с Мясоедовской", за който имаше огромно число положителни отзиви и реших тази година да пробвам него. Само че замених маята със закваска. Наистина е много нежен и вкусен. Хареса ни.







брашно - 500 гр
мая -30 гр (аз сложих 200 гр активна закваска)
щипка сол
масло - 150 гр
захар - 200 гр
яйца - 3 бр (150 гр)
пр, мляко - 175 мл
ванилия
стафиди - 100 гр

Приготвяме опара от всички продукти, без ванилията, стафидите и 250 гр брашно.

Приготвянето започва вечерта. В топлото мляко се разтваря маята. Жълтъците се разбиват със захарта до побеляване, отделно се разбиват и белтъците на сняг.Маслото се разтопява, но да не е горещо! 250 гр брашно се пресяват, добавя се солта и всичко изброено по-нагоре. Обърква се добре и се слага в голяма тенджера,оставя се цяла нощ, опарата ще се увеличи няколко пъти в обем! На сутринта се добавят останалите 250 гр брашно и се омесва тесто, което е рядко, не добавяйте повече брашно. В края на месенето не лепне! Може да се ползва миксер. Прибавят се накиснатите и подсушени стафиди и се обърква отново добре. Тестото се разпределя до средата на високи форми за кулич (може консервени кутии, застелени с пекарска хартия). Оставя се да втаса, докато изпълни формата. Пече се на 180 гр. Покрива се с глазура от 1 белтък, няколко капки лимонов сок и 200 гр пудра захар. Украсява се със захарни цветни фигурки,пръчици, топчета и др.




Няма коментари:

Публикуване на коментар