вторник, 24 февруари 2015 г.

Созополски дамги по рецепта на созополски жени



Рецептата я споделя Вера
6 яйца
6 яйчени черупки вода
1 чаена черупка ракия
200 г бяло нишесте
200 г брашно
В гъстото тесто се топи „уреда“ подпрян на кошницата се пържат до розово в сгорещено олио
Поднасят се поръсени с пудра захар, овкусена с ванилия или канела. Добре биха станали и ако се топнат в разтопен шоколад.
Необходима е форма за да бъдат приготвени

Аз прибавих малко червена боя в тестото, защото преди съм правила с нишесте ягода и ми харесват розови, а сега нишестето ми беше натурално.

https://www.youtube.com/watch?v=0t6dP8wxnrI

понеделник, 23 февруари 2015 г.

Торта (по Йоли)



На 25.02 ще имам рожден ден. Тъй като утре няма да имам никакво време, приготвих тортата си днес. Тъкмо ще отлежи добре за сряда и ще се напои отвсякъде.
Една виртуална приятелка- Марчето, ми прати буркан Дулсе де лече и рецептата на Йоли за шоколадова торта. Аз обаче не обичам много орехи в блатовете и затова я видоизмених. надявам се, че ще е вкусно. Също така абсолютно винаги правя сиропирани торти, освен ако не са точени, но този път ми се яде торта тип суха паста.

И така за блата взех:
6 яйца
1 ч.ч захар
1 ч.ч брашно
3 с.л какао изсипах в ч.ч и допълних брашно до половината на чашата

Разбих яйцата със захарта с любимия си Кенууд, след което с приставката за леки смеси въведох в сместа брашното с какаото. Пекох при 180 градуса около 30-35 минути


За крема:
400 мл растителна подсладена сметана
1 бурканче дулсе де лече ( то моето беше по-малко, защото след отварянето имаше опит за покушение над него, едва го спасих).

Разбих сметаната и след това пак с приставката за леки смеси я  разбърках с дулсе де лечето.

За глазурата:
100 мл сметана
100 гр сладкарски кувертюр
20 гр масло

Всичко се загрява на водна баня, до разтопяване и получаване на хомогенна смес.

Сглобяване на тортата:
Блатът се реже на две, слепват се с половината крем. С останалата половина тортата се покрива отгоре и отстрани и се оставя крем за украса.



 Полива се изстиналата глазура и се украсява по желание.









Надявам се  Йоли да ми прости тези своеволия. :)

Снимка на разреза и отзиви за вкуса ще дам в сряда, до тогава  ще бия през ръцете, ако някой се доближи до хладилника. :) Шегичка. Учителка съм, но нямам пръчка. :)

П.П Рецептата на Йоли:
http://yoli-www.blogspot.com/2010/06/3-1.html

неделя, 15 февруари 2015 г.

Талиатели с риган и босилек



Имах малко свободно време и си направих полуфабрикат за бъдещо готвене на талиатели. Сега съхнат във фурната на 40 градуца с леко притворена врата.

Замесих с кухненската машина тесто от:
4 яйца
1 ч.л сол
100 гр. грис
300 гр. брашно
2 ч.л сух риган
2 ч.л сух босилек 

Замесване:


Разточване:



Нарязване:



Тестото се получи отлично, въпреки, че имах притеснения заради едрината на гриса. Разточваше се гладко и се режеше прекрасно. 

четвъртък, 12 февруари 2015 г.

Пандишпаново руло с конфитюр





Отдавна не съм правила така баналното пандишпаново руло и днес реших да го забъркам, тъкмо да пробвам бъркалката за леки смеси за моя Кенууд.

5 яйца
1 ч.ч захар
2 ванилии
1.5 ч.ч брашно

Яйцата се разбиват със захарта и ванилията, прибавя се брашното.Сместа се изсипва в тавата на фурната, върху хартия за печене. Пече се на 180 гр в загрята фурна 12 минути. Обръща се върху мокра кърпа, отделя се хартията и се завива на руло. След няколко минути се отвива, маже се с мармалад или конфитюр ( в моя случай е домашно сладко от сини сливи) и пак се завива. Поръсва се с пудра захар.

четвъртък, 5 февруари 2015 г.

Пелмени

Рецептата е по руския държавен стандарт.

брашно 700 гр
вода 260 гр
сол 15 гр
яйце 1.5 бр (60 гр)

Месих тестото в кухненската машина. Разточвах го пак на нея. От останалото тесто разточих по-дебело и опекох лаваш или арабски питки, с идеята да ги завия на руло с плънка.7 степен се оказа дебеличка за руло, следващият път ще е 8 или 9. При печенето се надуха като пита.












сряда, 4 февруари 2015 г.

Градски хлебчета



Рецептата е по руски държавен стандарт.
Невероятно меко и вкусно хлебче. Из къщи се носи аромат на хлебозавод, без никакъв дъх на мая. Просто превъзходно! Познайте дали едното хлебче доживя да изстине. Като в детството, когато носихме хляб от магазина до дома и половината биваше изяден. :)

От дозата излизат две хлебчето по около 200 грама
Прави се маяно тесто от:
 136 гр брашно
4 гр прясна мая (аз сложих 4 гр  суха)
73 гр вода
Оставя се да втасва за около 210-240 минути при 30 градуса. Аз го държах 200 минути в топла фурна.





Добавят се:
вода 87 грама
сол 4,4 грама
захар 12 грама
маргарин 7,5 грама
брашно 164 грама

Замесва се тесто и се оставя да втаса 60-90 минути при 30 градуса.Аз отново сложих в топла фурна.



Оформят се две хлебчета, които се оставят да втасат 30-50 минути.



Преди печене се прави надлъжен разрез на хлебчетата. Поставят се в загрята до 230 градуса фурна, намалява се на 200 градуса и се пекат 15-19 минути.
Охлаждат се на решетка.

Вижте колко са мекички.

video

неделя, 1 февруари 2015 г.

Овесен хляб



Получи се супер вкусно хлебче с дъх на село. :)

Мелих си овесеното брашно от овес, прясно смляно. Много вкусно.

2 ч.ч вода
2 ч.ч овесено брашно
4 ч.ч пшенично пбрашно
25 гр мая
2 ч.л сол
2 с.л мед

Месих в кухненската машина, пекох на 220 отначало, после намалих на 180, с пара.
     





Понички


Замесих тесто по следната рецепта:
2 яйца
60 гр. масло
60 гр захар
100 мл. пр. мляко
щипка сол
350 гр. брашно
половин кубче мая
лимонова кора

Месих в хлебопекарната на програма с втасване- "тесто". Оформих гевречета и кръгли понички със сладко от ягоди. Пържих в маслена баня на не много силен котлон.