неделя, 18 октомври 2015 г.

Шопска точена баница




За тестото:

1 яйце
3 с.л олио
1 ч.ч хладка вода
брашно
1 ч.л сол
1 с.л оцет

250 гр  масло + олио
400 гр сирене

От продуктите се меси тесто, което не трябва да лепне. Разделя се на топки, които се разточват на тънко. Аз делих на 9 топки, всяка на още 2  и разточвах с помощта на кухненската машина. Корите се мажат обилно с мазнината, ръси се сиренето, завива се на руло и се подреждат в тавата като охлюв. Полива се отново с мазнина и се пече в загрята на 200 гр фурна, без вентилатор. След като се зачерви се напръсква с вода и завива с кърпа да се задуши.
Баницата е много вкусна! От тази доза ми излязоха две такива баници, като на снимката.












4 коментара:

  1. Аааа, така е хитро с машинките, бабината баница в нов вариант:)

    ОтговорИзтриване
  2. Даа, защото векът на баба ми и моят са различни. И баба ми не ходеше на работа. Но това не значи, че не мога да точа и на ръка. Като нямаше машинки си действахме по бабешки. Да живее научно-техническият прогрес!

    ОтговорИзтриване
  3. А брашно колко слагаш, приблизително.

    ОтговорИзтриване
  4. Докато се получи тесто, не съм го теглила.

    ОтговорИзтриване