четвъртък, 25 октомври 2012 г.

Бабините захарни курабии



2 яйца
2 кафени чашки захар
1 кафена чашка кисело мляко
1 кафена чашка св. мас
2 ч.л амонячна сода
ванилия
настъргана лимонова кора
9 кафени чашки брашно

Содата се слага в млякото, от всички продукти се замесва тесто, което се оставя за час да почине. След това се късат парченца, оформят се топки, или се разточва и изрязва с формички. Баба ги правеше с къдрав шприц, като натискаше с палец и оформяше продълговати гъсенички.  Мажат се със жълтък и се поръсват със захар. Пекат се до леко порозовяване.

понеделник, 22 октомври 2012 г.

Тулумби



300 мл. вода
300 г брашно
4 ч.л. захар
4 яйца
1 с.л. краве масло или олио
олио за пържене
За сиропа:
1 кг захар
1 литър вода
3-4 ванилии
10-15 капки лимонов сок

Приготовление
Водата се слага да заври.
Прибавя се маслото(може и олио) и захарта.
След като водата заври отново се прибавя брашното  и се бърка енергично докато  започне да се отделя тестото от съда.
Получава се парено тесто.
Оставя се да изстине и тогава се прибавят яйцата едно по едно .
Бърка се докато се получи много гладко тесто.
В повечко мазнина  и силно сгорещена се шприцоват с пош (с по-голям накрайник) толумбите. 
Пържат се до тъмно златисто, като се обръщат от всички страни.
Всяка толумбичка още с изваждането от врящата мазнина потапяме в приготвения от 
водата, захарта, ванилията и лимоновия сок сироп, който трябва да е напълно изстинал.
След 3-4 минути се подреждат в тавичка и заливат със сиропа. 

Сироп:
Водата и захарта се слагат да заврат до пълното стапяне на захарта. 
След свалянето от котлона се прибавят ванилиите и лимоновия сок.

сряда, 17 октомври 2012 г.

Маринована риба- ВМ-НВХ



В случая е чернокоп. Почистената риба, без глави се залива със саламура- сол и вода (яйцето да плува като 5 ст). Престоява  24 часа, сменя се саламурата и престоява още 24 часа. Излива се и се залива с оцет. Престоява между 12 и 24 часа, в зависимост от големината на рибата и се изцежда добре. Загрява се олио и се оставя да изстине. Всяка рибка се топи в него и се реди в буркан. Долива се с олио до горе. Между рибите се слагат зърна черен пипер, бахар и дафинов лист. Не се стерилизира.Трайност около 2 месеца.


събота, 6 октомври 2012 г.

Консерва риба с доматен сос-ВМ-НВХ



Правя тази консерва от всякаква черноморска риба- трицона, сафрид, чернокоп, лефер, паламуд. В случая е от паламуд.

Рибата се почиства, измива хубаво и нарязва на парчета,като се отстраняват главите,перките и опашките. Нарежда се в тава. посолява се на вкус, се залива с една чаша оцет и 1 чаша олио (чаени), тук -там се слагат зърна бахар и дафинов лист. За малка тава- по половин чаша олио и оцет.



Пече се на 200 гр до зачервяване.


като поизстине се нарежда в бурканчета и се залива със соса от печенето.


Отгоре се залива със сгъстен доматен сок или разредено доматено пюре.
Бурканите се затварят и варят 2 часа след завиране на водата. Количеството на снимките е от 8 паламуда по около 850 грама.

Невероятни консерви стават и гостите си облизват пръстите, а ние с удоволствие си хапваме от нея, за предястие или когато нямам готвено.