четвъртък, 5 април 2018 г.

Италианско панетоне с квас



Рецептата е този сайт:
http://www.cookaround.com/yabbse1/showthread.php?t=11991

Предварително си превръщаме кваса от течен( ако е течен) в твърд.


Моят квас е от стафиди, приготвен по този клип:



Приготвяме следните продукти:
550 гр брашно Манитоба
130 гр захар
140 гр меко масло
250 гр топла вода(аз слагам мляко)
225 гр закваска
6 жълтъка

Към водата добавяме жълтъците, разбъркваме. Прибавяме брашното и захарта. Омесваме тесто, прибавяме закваската.


Омесваме двете теста добре, около 15 мин. Прибавяме маслото, нарязано на малки кубчета и измесваме.


Оставяме на топло за 2 часа и след това на стайна температура за 8-10 часа. Трябва да увеличи обема си около два пъти. 


Приготвяме си следните продукти:

270 гр брашно Манитоба
140 гр масло
80 гр топла вода( аз слагам мляко)
25 гр мляко на прах
50 гр захар
350 гр стафиди
125 гр озахарени портокалови кори на кубчета
125 гр озахарени лимонови кори на кубчета
10 гр сол
10 гр мед
   10 гр малц
    6 жълтъка
   1 ванилия

От новите продукти, без маслото, стафидите и коричките замесваме тесто.


 Прибавяме втасалото предходно тесто. Месим хубаво около 20 мин. Прибавяме маслото и измесваме до получаване на гладко тесто.



Прибавяме стафидите и коричките.Омесваме хубаво.




Разделяме на 3 топки, покриваме с кърпа и оставяме за 20 мин. 
Правим две-три разтягания и сгъвания.
Поставяме топките в хартиени форми и оставяме на топло за 3-4 часа или докато запълни формата.


Оставяме да втаса, правим кръстат разрез отгоре.
Печем около 40 мин на 180 гр. Аз пека с термоигла до вътрешна температура 97 гр.


В основата забучваме дървени или метални шишове и провисваме формата обърната обратно до пълното и изстиване.






2020 г 18.30 часа. Гладно левито от хладилника.
Първо захранване- 50 гр левито, 50 гр вода, 100 гр манитоба.
След 3 часа на топло и 1 час на стайна температура:
Взема се 100 гр от кваса, 50 гр вода и 100 гр манитоба. Омесва се и се връзва в чиста кърпа. Поставя се в затворена тенджера за 8-10 часа.
7.30 ч. Тестото е хванало коричка:
Вземаме 50 гр от него, 50 гр вода и 100 гр манитоба. Омесваме и оставяме за 4 часа на стайна температура.
11.30
Вземаме 100 гр квас, 50 гр топла вода и 100 гр манитоба. Омесване и оставяме 3 часа на топло, 1 час на стайна температура.
15.30 часа
Отново захранваме 100 гр квас, 50 гр вода и 100 гр манитоба. Оставяме 3 часа на топло и 1 час на стайна температура.
19.00
Първо тесто
9.00 часа
Двете теста преди омесване
Процесът на месене
Омесеното тесто
10.00 часа
00.00 часа
Изпечени





Няма коментари:

Публикуване на коментар