неделя, 8 май 2016 г.

Готвим с Kenwood Major KMM 020 - Традиционен козунак

Самата рецепта вече съм я давала. Тук ще опиша подробно цялата технология на приготвянето му в моята любима машина.


Рецептата:
http://djemmasvetlana.blogspot.bg/2010/01/blog-post_7641.html

И така, в купата на машината натрошаваме 1 кубче мая, заливаме го с 250 мл топло прясно мляко и прибавяме 300 гр пресято брашно. Слагаме К-образната бъркалка и разбъркваме до хомогенна каша. Покриваме с брашно и оставяме да втаса.


След около 20-30 минути  е готово.


Докато втасва, във втора купа, с бъркалката за яйца, сме разбили 6 яйца с 300 гр захар, ром и ванилия.  


Настъргали сме кората от лимон и сме пресели още 800-900 гр брашно.
Всичко прибавяме в купата с втасалото маяно тесто, слагаме куката и месим на минимална скорост до формиране на тесто.




След това изключваме миксера и оставяме за 5 минути да постои така.


През това време приготвяме мазнината, аз ползвах 100 олио + 100 масло. Включваме на първа скорост и по малко наливаме, докато свърши цялата мазнина. Тестото изглежда рядко, маже под куката, но това да не ви притеснява. Накрая го вадим от купата върху намазнен плот и с ръка го поомесваме. Готовото тесто има следната структура:



Оформяме на топка и виждаме, че има мехури.



Връщаме в купака и оставяме да втаса на топло.


Втасалото тесто е изпълнило купата.


Вадим го, делим на части, правим фитили, слагаме плънка по желание  и сплитаме.



Оставяме да втаса отново и мажем с разбито яйце, ръсим с бадеми и захар.


Загряваме фурната на 160 градуса, на програма долен реотан с вентилатор. Печем 35 минути. при мен за толкова се изпичат и няма нужда да се покриват с фолио.








Виждат се конците.



А някои биват в миг преполовени и нямат шанс да изстинат.