Рецептата взех от фейсбук, от страницата на Vera Italia.
Продукти за тестото:
200 гр активно левито мадре
80 мл
пр. мляко
4 жълтъка
180 гр захар
150 гр масло
500 гр брашно Манитоба
кората на 1 лимон
захаросани корички и стафиди
Глазура:
2 белтъка
80 гр пудра захар
80 гр бадемово брашно
50 гр бадеми
80 гр гранулирана
захар
Закваската се активира няколко часа преди замесване на тестото. Квасът ми е течно левито мадре от стафиди:
https://www.youtube.com/watch?v=_YVpVcRCYu8
https://www.youtube.com/watch?v=_YVpVcRCYu8
Към закваската се прибавя половината от захарта, жълтъците,
млякото, 250 гр брашно. Омесва се хубаво и се оставя да втаса. При мен беше
готово за 4 часа.
След
това прибавяме останалата захар, 300 гр брашно, кората от лимона и разтопеното
масло.
Отново
се омесва до еластично и гладко тесто.
Прибавят
се стафидите и коричките и се вмесват в тестото.
Направих 3 разтягания и сгъвания през 30 минути. След
това тестото без притискане се оформя и се слага във формата за Коломба да втасва. При мен беше цяла нощ.
Когато
удвои обема си се покрива с глазура.
За глазурата се разбиват 2 белтъка и 80 гр пудра захар. На мен половината ми остана, затова с един белтък ще е достатъчно.
Прибавя се 80 гр бадемово брашно и се разбърква.
Покрива се коломбата и се украсява с бадемите, поръсва с гранулираната захар. Поради липса на такава аз поръсих само с нарязани бадеми.
Пече се на 180 гр. за около 40 мин.
Отначало съжалих, че не сложих и ванилия, но след изпичането ще Ви кажа, че няма нужда, ароматът е чудесен.
На всички италианци и католици пожелавам: Auguri di Buona Pasqua !
Няма коментари:
Публикуване на коментар