Това е старинна руска манастирска рецепта.
За плънката: 500 гр елда, 3 глави лук, 400 гр гъби, сол на вкус
За тестото: 2 ч.ч вода, 1 ч.ч олио, 50 гр мая, 1 с. л. сол, 1 кг брашно
Начин на приготвяне:
Елдата се залива с вода, която трябва да е два пръста над нея, прибавят се една с.л. олио и малко сол. Вари се отначало на силен огън, след това на слаб до изпаряване на водата. Отстранява се от огъня и се покрива с капак и кърпа да се задуши за около час.
Запържва се нарязаният лук.
Отделно се запържват и нарязаните на ивички гъби.
Прибавят се към елдата, посолява се и плънката е готова. Оставя се да изстине.
За приготвяне на тестото, маята се разтваря във водата, прибавят се останалите продукти и се замесва меко, нежно и гладко тесто.
Оставя се да втаса и се разделя на две части, като едната е по-голяма.
Тя се разточва с диаметър по-голям от тавата, в която ще печем.
Слага се кората върху хартия за печене или в намазаната с мазнина тава.
Разпределя се равномерно плънката, покрива се с втората кора, която е с диаметър на тавата.
Краищата се прищипват добре. Набучва се на няколко места.
Оставя се да втаса пирогът, след което се намазва с жълтък (в оригинал със силен черен чай) и се пече на 180 гр. След изпичането се намазва с олио.
Поднася се топъл с чай, гъбен бульон или щи (руска супа).
Няма коментари:
Публикуване на коментар