Рецептата е от "Технология на промишленото сладкарство" Държавно издателство "Техника", София, 1976 година
брашно- 6.950 кг
захар - 1.260 кг
олио- 1.060 кг
яйца- 39 броя
сол - 0,030 кг
мая- 0,230 кг
есенция - 0.006 кг
прясно мляко - 2,000 литра
Добив 10 кг или 100 броя по 0,100 кг Сухо вещество 84%
намален грамаж:
брашно - 695г
захар - 126г
олио - 106г
яйца - 3-4
щипка сол
мая - 23г
3 ванилии
пр. мляко - 200мл
Начин на приготвяне:
Тестото се замесва по двуфазния метод с около 35 % от брашното и всичкото мляко, затоплено до 30 градуса. Маята се смесва с част от млякото, прибавя се към останалото мляко и се добавя 35 % от брашното.. Покрива се с дебел пласт брашно и се оставя да ферментира 50 минути при температура 29 градуса. Яйцата през това време се разбиват със захарта, като се затоплят до 35 градуса. Солта се разтваря с малко вода. Главното тесто се замесва, като към към маяното се добавят яйцата, мазнината и накрая всичко останало. Тестото се оставя за ферментация за 70-90 минути, като през това време се избива веднъж или два пъти.
Тестото за кифли се различава от тестото за козунаци по това, че се замесва по-меко. Ферментиралото тесто се разделя на късове, които се разточват на фитили и се намазват с олио. Фитилът се нарязва на късчета, от които се формират топчета и се оставят да втасат отново за 15 минути. Формират се кифлите и се оставят да ферментират за 30-40 минути. Полуферментираните кифли се мажат с яйце и се оставят отново за ферментация, след което пак се намазват с яйце, поръсват се с мак. Пекат се в силна фурна - 200-220 градуса. изпечените изделия имат червеникавокафяв цвят, гладка, гланцова повърхност и гладка долна повърхност.
Процесът на месене без маяно тесто:
Малко ги поизгорих, но са леки, въздушни,ароматни и с много конци.
Какви красиви кифлички и колко добре са ти се получили , все едно ги гледам на магазина (даже и по-добри хахахаа ) Исках да те питам дали ще могат да се направя и без машина . Прегръдки Иви !!!
ОтговорИзтриванеРазбира се, Месиш на ръка, технологията е същата. И внимавай с печенето. Прегорих ги,защото пуснах на 220 градуса,а те станаха просто за отрицателно време, не очаквах толкова бързо.
ОтговорИзтриване