Страници

вторник, 13 август 2013 г.

Белтъчна торта

Днес големият ми син има РД. Реших тортата да е белтъчна.


Блат:
6 яйца
1 ч.ч захар
1. 5 ч.ч брашно
1 бакпулвер
ванилия

Сироп:
1 ч.ч захар
1,5 ч.ч вода
ванилия

Белтъчен крем:
4 белтъка
200 мл вода
300 гр. захар
малко лимонена киселина
ванилия

Желе:
1 пак. желатин
300 мл вода
150-200 гр захар
лимонена киселина
сладкарска боя


Приготвяме блата. Разбиваме яйцата със захарта и ванилията.Прибавяме леко бакпулвера,смесен с брашното. Изсипваме във форма и печем на 180 гр само на долен реотан с вентилатор.  Така блатът се надига доста и става идеално равен. След изстиването му се разделя на 2 половини.  Всяка от тях се сиропира с приготвения сироп.  
Приготвяме крема. Сваряваме водата и захарта до 118 гр на термометъра. (сладкарски), накрая прибавяме малко лимонена киселина и ванилията. Разбиваме белтъците на твърд сняг и наливаме на тънка струйка горещия сироп, продължавайки разбиването. С полученият крем се намазва единият блат, слага се другият и отгоре и отстрани се разравнява пак с крем. Кремът стига точно за една торта.  Украсява се по желание. Аз правих и желе, което нарязах на малки парченца за всяка розичка по едно. 
Желатинът се залива с част от водата да набъбне, Останалата вода се загрява със захарта,да се разтопи. Прибавя се лимонената киселина и желатинът. Бърка се докато всичко се разтопи, като не се допуска завиране. накрая се прибавя и боята. изсипва се в разлата тавичка на тънък пласт. След желиране се нарязва на  фигурки.


2 коментара:

  1. Макар и със закъснение - честит рожден ден с пожелания за много здрави, щастие и успехи!
    Тортата е невероятно вкусна и много нежна!

    ОтговорИзтриване