Блат:
6 яйца
1 ч.ч захар
1. 5 ч.ч брашно
1 бакпулвер
ванилия
Сироп:
1 ч.ч захар
1,5 ч.ч вода
ванилия
Белтъчен крем:
4 белтъка
200 мл вода
300 гр. захар
малко лимонена киселина
ванилия
Желе:
1 пак. желатин
300 мл вода
150-200 гр захар
лимонена киселина
сладкарска боя
Приготвяме блата. Разбиваме яйцата със захарта и ванилията.Прибавяме леко бакпулвера,смесен с брашното. Изсипваме във форма и печем на 180 гр само на долен реотан с вентилатор. Така блатът се надига доста и става идеално равен. След изстиването му се разделя на 2 половини. Всяка от тях се сиропира с приготвения сироп.
Приготвяме крема. Сваряваме водата и захарта до 118 гр на термометъра. (сладкарски), накрая прибавяме малко лимонена киселина и ванилията. Разбиваме белтъците на твърд сняг и наливаме на тънка струйка горещия сироп, продължавайки разбиването. С полученият крем се намазва единият блат, слага се другият и отгоре и отстрани се разравнява пак с крем. Кремът стига точно за една торта. Украсява се по желание. Аз правих и желе, което нарязах на малки парченца за всяка розичка по едно.
Желатинът се залива с част от водата да набъбне, Останалата вода се загрява със захарта,да се разтопи. Прибавя се лимонената киселина и желатинът. Бърка се докато всичко се разтопи, като не се допуска завиране. накрая се прибавя и боята. изсипва се в разлата тавичка на тънък пласт. След желиране се нарязва на фигурки.
Макар и със закъснение - честит рожден ден с пожелания за много здрави, щастие и успехи!
ОтговорИзтриванеТортата е невероятно вкусна и много нежна!
Благодаря много.
ОтговорИзтриване