За бишкотите:
6 яйца
1 ч.ч захар
2,5 ч.ч брашно
Яйцата се разбиват със захарта, до кремообразна консистенция, прибавя се брашното при леко ръчно разбъркване. Шприцоват се бишкотите и се пекат на 220 гр в загрята фурна.
Тавичката , която ползвам за еклери и бишкоти е тази:
От дозата с 6 яйца излизат 36 бишкоти.
Оставят се да изстинат.
През това време се приготвя кремът.
За крема:
3 яйца
1 ч.ч захар
500 гр сирене маскарпоне
лъжица ром
Яйцата се разбиват със захарта до много гъсто състояние (ако нямате мощен миксер разбийте поотделно жълтъци и белтъци). Прибавят се към сиренето и се разбива до еднородно състояние, накрая се прибавя ромът. Ако сте разбили отделно белтъците, то в сиренето се слагат жълтъците и едва след като се разбърка на крем се прибавят леко белтъците.
Сваряват се 2 чаши кафе еспресо, в което се слага лъжица ром.
Бишкотите се потапят в кафето за кратко и се нареждат в тавичка, покриват се с половината крем и се повтаря процедурата втори път. Накрая се поръсва с какао.
Не претендирам за автентична рецепта, просто е това, което на нас ни харесва най-много. Когато имам и сметана, млечна с 35 % масленост, слагам и нея в крема. Друга сметана не ползвам за този десерт.
Джемма, At тно!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Джемма! Кремчето обаче не ми се получи толкова гъсто, колкото е твоето...правя я в момента, заедно с питката и мексиканската салата. Предполагам, че все пак ще се получи, бишкотите станаха неравни обаче...
ОтговорИзтриванеНищо, важното е, че ще е вкусно. Кремът щв попие в бишкотите, няма страшно.
ОтговорИзтриване