петък, 29 април 2016 г.

Великденски курабийки


Ползвах рецептата на Танита за великденски лимонови бисквитки и идеята за украса на прасковки. Получиха се сполучливи великденски курабийки.

120г меко масло
1/2 ч.чаша захар
1 яйце
2 ч.чаши брашно
2 супени лъжициизцеден сок от лимон
1 ч.л.  настъргана кора от лимон
1 ч.л.  бакпулвер
1/8 ч.л. сол

Омесих двойна доза тесто, направих го на топчета и пекох до леко порозовяване в умерена фурна. След като изстинаха ги украсих по метода на прасковките. В 4 купички сложих малко вода  и разтворих сладкарски бои. Потапях сладките  и овалвах в кристална захар.

събота, 16 април 2016 г.

Бухти / тиганички със закваска





200 гр активна закваска
2 яйца
200 мл пр. мляко
400 гр брашно
щипка сол
кафява захар около 50 гр
2 с.л. олио
ванилия

Всичко се зазбърква до еднородна смес. Оставя се да втаса за около 3-4 часа и се пържат тиганичките в мазнина или се пекат на сух тиган.