сряда, 20 януари 2016 г.

Зелеви сарми - ВМ-НВХ

Днешните ми сарми са без ориз, съобразени с нисковъглехидратното хранене. Приготвих ги по следния начин:

В купата на миксера сложих 500 гр кайма смес от телешко и свинско, нарязани 1 глава лук и 1 морков, малко запържени гъби печурки, черен пипер, куркума, червен пипер, наръсих и малко индийско орехче.


Добавих половин чаша вода и размесих сместа добре. Аз не запържвам каймата предварително.


Навих сармите. Направих ги големички, с две сарми да се наядеш. :) В ежедневието ги правя така, за Коледа - мънички.


Подредих ги в съда на мултиварката.


Налях вода, сложих и 2 с.л патешка мазнина.


Покрих с чиния, за да не изплуват и пуснах програма "Задушаване" за 1.30 часа. 



По желание може да се направи запръжка от мазнина и червен пипер накрая.



събота, 16 януари 2016 г.

Омлет със сирене - ВМ-НВХ

         По здравословни причини започнах режима високомазнинно- ниско въглехидратно хранене. Тук ще споделям с какво се храня. За някои кулинарки това няма да представлява интерес, защото някои от ястията са елементарни. Надявам се да бъда полезна за тези, които сега започват с режима и се чудят какво да ядат. Моля не се хабете да пишете лоши отзиви за режима, модерирам публикациите и няма да ги допускам в блога си.
          И така да се върнем към днешния ми обяд.


3 яйца
10-15 гр прясно мляко
40 гр сирене
патешка мазнина
шарена сол
кисели краставички

      Яйцата  и млякото разбивам за кратко в блендер. В тиган за палачинки разтопявам патешка мазнина, изливам яйчната смес и пържа на 7 - 6 степен от общо 9 докато на повърхността не остане течна яйчна смес. Натрошавам отгоре сирене, сгъвам на две омлета и вадя в чиния. Поръсвам с шарена сол и нарязвам краставичките за гарнитура, поливам ги със зехтин.