неделя, 30 август 2015 г.

Лютеница




5 кг домати "Рома" се смилат без люспи и семки. изварява се, доакто остане на половина. Прибавят се 3 кг печен патладжан и 10 кг печен пипер, смлени. Вари се до завиране. Прибавят се 1/2 ч.ч сол, 1/2 ч.ч захар и 1/2 бутилка олио. Бърка се докато всичко се поеме от сместа. Разсипва се в буркани, затварят се и се варят 20 минути.

И понеже и така и така пека, затворих и печен пипер и патладжан за кьопоолу.Печеният пипер го затварям цял, обелен, без сол, напълно натурален. Патладжанът меля с кухненския робот и също го затварям без сол.
От всичко направих по около 20-тина бурканчета.

понеделник, 10 август 2015 г.

Непретенциозна сметаново-ягодова торта.





За блата:
6 яйца
1 ч.ч захар
1 ванилия
1 бакпулвер
1.5 ч.ч брашно
2 компота от ягоди
за крема:
600 гр млечна сметана, най-малко 30 %
1 ч.ч пудра захар
шоколад за украсата
Яйцата се разбиват със захарта и ванилията до побеляване, прибавя се брашното, смесено с бакпулвера. Изсипва се в тортена форма и се пече около 40 минути в загрята фурна на програма долен реотан с вентилатор (или както си печете обичайно блатове). Като изстине се реже на три части. Сиропира се със сока от компота. Сметаната се разбива със захарта до устойчивост. Намазват се блатовете и между тях се слагат плодовете от компота. Най-отгоре се настъргва шоколад. Не че тортата не е сладка, но е по-лека,в сравнение със сирипораните със захарен сироп. В крема също не слагам много захар. Майка ми е диабетичка, но все пак едно тъничко парченце си хапна.
Съвет: Не замествайте млечната сметана с изкуствена- няма да получите същия вкус.