петък, 17 юли 2015 г.

Чабата със закваска




270 гр активна натурална закваска
210 гр бяло брашно
34 гр пълнозърнесто брашно 
157 гр вода
7 гр сол
12 гр зехтин

Това беше в оригиналната рецепта, аз сложих :
1 чаша закваска
2 чаши вода
3 чаши брашно
5 гр сол
12 гр олио

Закваската се разбърква с водата, прибавя се солта, брашното и се меси много меко тесто, на границата на течното. Повече брашно не се добавя. Ръцете се мажат с мазнина и се меси до гладка еластична маса. Слага в купа и се оставя за 40 минути. След това с намазнени ръце тестото се подгъва няколко пъти, като от края на купата се изтегля и обръща към центъра. Оставя се за още 40 минути. Процедурата се повтаря още 2 пъти. След това тестото се оставя в хладилник за 7-12 часа. Аз го замесих вечерта и оставих цяла нощ в хладилника. На сутринта го извадих и оставих за два часа да се отпусне и стопли.   
Внимателно се обръща купата, за   падне тестото. Или леко се отделя от краищата и с ръка, без да се мачка и меси, се вади  на пекарска хартия, поръсена с брашно. С ръце се изтегля леко от краищата, за да се даде форма на хляба. Още тогава по повърхността се виждат огромните мехури в тестото. В никакъв случай не се натиска отгоре. Оставя се да престои, докато загрее фурната и се пече.
Фурната се загрява заедно с тавата за печене до 250 градуса. Поставя се купичка с вряла вода на дъното ѝ.  Пекарската хартия, заедно с чабатата се прехвърля върху горещата тава и се слага да се пече. Градусите веднага се намаляват на 220. След 5 минути се вади купичката с вода и хлябът се допича до готовност.
Става много мека, вкусна, с огромни дупки.