петък, 18 април 2014 г.

Великденски маслени сладки

Готови са ми и маслените сладки. Рецептата е на Танита. Ето линк към нейния блог:
http://tanitaang.blogspot.com/2009/12/blog-post_19.html







Великденски целувки - пиленца

Идеята видях в един италиански сайт, преди няколко години и от тогава все се каня да ги пробвам. Сега им дойде реда.  Цветовете са по-хубави, отколкото на снимката. Очичките са от шоколад.

2 белтъка
няколко капки лимонов сок
125 гр пудра захар

Разбиват се белтъците, прибавя се захарта и лимоновия сок, бие се до сгъстяване. Шприцоват се пиленцата и се сушат около 4 часа на 95-100 градуса.


А ето ги и изпечени- малко се напукаха.


петък, 11 април 2014 г.

Козунак в хлебопекарната

Реших да пробвам рецептата на ellyganova, 1/2 доза, изцяло месен и печен в хлебопекарната.

И така, приготвих си:
- 350 гр брашно
- 75 мл пр. мляко
- 75 гр захар
- щипка сол
- 38 гр. масло
- 2 яйца
- 10 гр. прясна мая
-  2 ванилии
- 1 с.л ром
- 1 с.л лимонов сок
- портокалови и лимонови корички


Избрах програма "сладък хляб", 600 гр, светла коричка, продължителност 3,17 часа


Сложих всички продукти в контейнера, като най-отгоре е брашното, лимоновия сок (за да не пресече млякото) и маслото.


Начало на месенето:



Процеса на месене:



След сигнала добавих коричките:


След края на месенето тестото изглежда така:


Извадих бъркалката и загладих тестото - това не е задължително да се прави, просто не обичам големи дупки в изделието:


Втасването:



Начало на печенето, Не мазах с яйце и не ръсих захар. Опря в капака и остана по-бял отгоре, но ако се намаже с яйце ще стане точно каквото трябва:


Вече изпечен:





Разрез:


Конците:




И две снимки с телефона. Без светкавица май по-добре се виждат:



Става и със сплитане, след като се омеси тестото. Без да се спира програмата се вади, сплита и връща в машината с извадена бъркалка. Този е по друга рецепта, за традиционен козунак, има я в блога.






Поредният козунак от днес- 22.03.2017 г

Настроих програмата със следното време:

затопляне на продуктите- 15 минути
първо месене - 10 минути
второ месене - 35 минути
първо втасване 20 минути
след него без да спираме програмата следва оформяне на тестото
второ втасване - 40 минути
мазане с яйце, поръсване със захар
печене - 60 минути


Зареденото казанче:


Начло на месенето:


Първа фаза на месене:


Втора фаза на месене:


След края на месенето:


Оформяне на тестото:




Втасване:


Намазване с яйце  и поръсване със захар:


Изпечен: