вторник, 19 март 2013 г.

Готвим с Kenwood Major Titanium KMM 020 - Пелмени и чебуреки

1 яйце
1 ч.л сол
1 с.л олио
200 мл вода
450 гр брашно

500 гр. кайма
черен пипер
2 глави лук

Половината от тестото и каймата отделих за пелмени,другата половина за чебуреки.Пелмените се варят в подсолена кипяща вода докато изплуват, вадят се с решетъчна лъжица, объркват се с масло.Поднасят се със сметана. А чебуреките се оформят големи като питки и се пържат.


Готвим с Kenwood Major Titanium KMM 020 - Бисквитите на баба


неделя, 17 март 2013 г.

Готвим с Kenwood Major Titanium KMM 020- Руски блини

Днес е последният ден на  Масленица. По този случай готвих руски блини.

1 яйце
200 мл пр. мляко
100 мл вода
3,5 гр. суха мая
1 ч.л сол
1 с.л захар
200 гр брашно

Разбиваме всичко в блендера и го оставяме да втаса на топличко.


Втасалото тесто:






събота, 16 март 2013 г.

понеделник, 11 март 2013 г.

Панетоне със закваска


Най-после след 2 неуспешни опита ми се получи козунакът със закваска. Позлвах рецептата на pina за хлебопекарна, но вместо мая сложих 200 гр. закваска.

Рецептата е:


150мл прясно мляко
2 яйца
50мл олио
40гр краве масло (предварително разстопено)
150гр захар
11-12гр жива мая
450 - 500гр брашно (на око ако трябва се добавя да стане тестото на топче; по-меко от хлебно, но да може да се плете, да не е каша)
настъргана кора на 1 лимон
1 ванилия

Ето какво ми се получи.
                                                                  Закваската:



                                                           В началото на втасването:


11 часа след началото на втасването:


20 минути от началото на печенето:


Пекох ги с термоиглата, точно на 96 градуса вътрешна температура бяха готови:


Обърнати да изстиват, по метода от този сайт -http://www.cookaround.com/yabbse1/showthread.php?t=11991 :


А ето и разреза:











вторник, 5 март 2013 г.

петък, 1 март 2013 г.

Готвим с Kenwood Major Titanium KMM 020- захарен фондан на Димитрина

Получи се идеално за няколко минути. Захарта ми само не беше от най-фината, но все пак стана добре тестото.