неделя, 19 август 2012 г.

Мариновани динчета


Малки, но твърди динчета се нарязват на парченца, заедно с кората. Слагат се в буркани,заливат се с гореща марината и се обръщат до пълното им изстиване. Маринатата се приготвя от 1 литър вода, 1 с.л сол, 1 с.л захар и 70 мл оцет.

събота, 18 август 2012 г.

Ловджийска салата

4 кг зеле
1 кг червени пиперки
1 кг зелени пиперки
2 кг моркови
листа целина

Марината I:
1 ч.ч олио
700 мл оцет
черен пипер зърна

Марината II:
8 ч.ч вода
2 ч.ч захар
1 ч.ч сол
2 ч.ч оцет
1 ч.ч олио
черен пипер
дафинов лист

Зелето и пиперките се нарязват на ситно, а морковите се настъргват. Слага се в буркани и се залива с гореща марината. Затварят се и се обръщат наопаки до пълното изстиване.

Снимка ще приложа като ги направя на есен, че досега не съм снимала бурканите, не знам защо.

Забележка: С първата марината салатата става киселичка, аз не харесвам толкова кисело и я правя с втория вид марината.

петък, 17 август 2012 г.

Плезир


Маслен крем.
500 гр. краве масло
3 сл.л какао прах
1 чаша захар (300 мл.)
6 жълтъка (от гарантирани яйца)
1 флаконче есенция ром или ванилия

Захарта са разтваря със загряване в 1/2 чаша вода, слага се и есенцията и какаото там. Сместа се охлажда до стайна температура.
Маслото (стайна температура) започва да се бие с миксер до побеляване. Добавят се един по един жълтъците, после на тънка струйка какаовият сироп. Разбива се добре и се охлажда. Готови вафлени фунийки се напълват с крема и се тункват в разтопен шоколад. Охлаждат се.


Рецептата я намерих в нета, даже не помня дали не беше в бг -мамма, моля ако някой си я познае, да ми пише, за да добавя името му.  Hug





четвъртък, 16 август 2012 г.

Икра



1 кг лук
0.5 кг моркови
2-3 кг патладжан
1-2 кг домати
1 ч.ч олио
100 гр захар
2-3 големи лъжици сол
оцет на вкус
чесън на вкус

Лукът се нарязва на ситно, морковите се настъргват, запържват се в олиото. Прибавят се нарязаните на кубчета изпечени патладжани.Запържва се още малко и се прибавят смлените домати.Когато всичко се запържи добре, при постоянно бъркане се прибавя солта, захарта и оцета. Накрая се слага чесън на вкус. Когато сместа стане напълно еднородна се сваля от огъня и се сипва в буркани, които се стерилизират 20 минути.

Забележка: Всичко правих на око, продуктите, които съм дала са по моя преценка на това, което сложих. Вие действайте по вкус, може да увеличите или намалите даден продукт, според вкуса. 
По идея трябва да се пасира икрата, но аз предпочетох да я оставя така, по-едричка,като салатка. 

четвъртък, 2 август 2012 г.

Сладко-кисел сос от сини сливи


1 кг сини сливи 
200 мл вода 
100 мл ябълков оцет 
60 г кафява захар 
2 големи скилидки чесън 
1 с. л. канела 
2 щипки сладък червен пипер
Приготовление
Измитите и почистени сливи нарязваме на парченца, поставяме ги в съд за варене, заливаме ги с водата смесена с ябълковия оцет, прибавяме захарта, подправките и счукания чесън. Варим до омекване на сливите, около 20 минути. 
Омекналите сливи смачкваме през решето, за да се получи гладка смес. След като сместа стане хомогенна, отново я поставяме да заври и още гореща сипваме в малки бурканчета. Затваряме още гореща с капачки и след което охлаждаме.

Подходящ за панирани меса , сирене и кашкавал.

Намерих рецептата в нета, но много ми допадна и ще стане част от зимнината ми и занапред.  Аз не ползвах сито, а направо в тенджерката с пасатора разбих соса и стана супер гладък.

Аджика




2.5 кг домати
1 кг моркови
1 кг пипер
1 кг ябълки
100 гр люти чушки
1 голяма глава чесън
1 ч.ч захар
1/4 ч.ч сол
1 ч.ч олио
1 ч.ч оцет

Доматите,морковите, пиперът и ябълките се смилат в кухенски робот или месомелачка, колкото се може по-ситно. Тази смес се слага се на котлона и се вари 1 час. Прибавят се смлените люти чушки, счукания чесън, олиото, оцета, захарта и солта. Разбърква се до завиране и се снема от огъня. Разлива се в бурканчета, които се стерилизират няколко минути за заваряване на капачките.

Отличен сос за печени зеленчуци, за меса, за каквото ви хрумне. Аз лично слагам по-малко люти чушки, за да е приятно люто, а не много лютиво.

Мариновани домати




На дъното на трилитров буркан (аз ползвам еднолитрови, защото да не стои отворен дълго време големия) се слагат скилидки чесън, дафинов лист и черен пипер. Напълват се с доматчета. Завира се а вода и вряла се изсипва в бъркана. Затваря се с капачката и се оставя за 5 минути. след това водата се изцежда, и пак се кипва като се добавят на 1,5 литра - 2 с.л сол, 4 с.л захар и 50 мл оцет. Заливат се доматите, затваря се херметичеки и се обръща до пълно изстиване.

Много ги обичам тия доматчета. Който не е правил, опитайте, много са вкусни, а се приготвят супер лесно.