сряда, 30 ноември 2011 г.

Орехчета




150 гр масло
2 жълтъка
0,5 ч.ч пудра захар
на върха на ножа сода бикарбонат
1/4 ч.л оцет
около 2 ч.ч брашно


крем:
кондензирано мляко
1 пак.масло
остатъци от натрошените половинки (винаги някоя счупена има)

Замесва се маслено тесто, като содата предварително се загася в оцета. Пекат се половинки орехчета с преса (електрическа или на котлона). Слепват се с крем.

За крема мекото масло се разбива, прибавя се около половин кутия кондензирано мляко и остатъците от натрошени половинки орехчета.



събота, 12 ноември 2011 г.

Тутманик с праз (празеник)

  





Запържва се ситно нарязан праз с малко олио, посолява се и се оставя да изстине плънката.

Замесва се тесто от:
2 яйца
250 мл пр. мляко
11/2 ч.л оцет
1 с.л захар
1/2 с.л сол
1/2 кубче мая
600 гр брашно

След като втаса се разделя на няколко топки, които се разточват тънко, слага се плънка и се навиват на руло. Рулата се усукват на охлюв в намазана тава или застлана с пекарска хартия. Пече се на 180 гр до зачервяване. Поръсва се с вода и се завива с кърпа да се задуши.

петък, 11 ноември 2011 г.

Пълнена морска лястовица с ориз, гъби и орехи





В моя случай- морска лястовица. Почистената, измита и осолена риба се пълни с плънката, останалата плънка се слага отстрани на рибата, налива се вода. Покрива се с кръгчета от лимон и се пече до готовност на 180-200 гр.

Плънка:
Запържват се ситно нарязаните гъби, изваждат се. Запържват се лук и ориз, прибавят се гъбите, смлени орехи, сол, черен пипер, куркума и ситно нарязан магданоз. Налива се чаша вода и се вари плънката до поемане на течността.

Салата с праз - ВМ-НВХ




2 пак. крема сирене
1 пак. майонеза
ситно нарязан праз лук
смлени орехи

Всичко се обърква в блендер. Изсипва се в купичка. Много е вкусно.

Салата "Калейдоскоп" - ВМ-НВХ









В подходяща чиния се оформят на купчинки настъргани морков, червено цвекло, краставица и ряпа. Непосредствено преди консумация се разбърква и овкусява със сол, оцет и олио или зехтин. Източник: руски сайт