неделя, 17 юли 2011 г.

Шарлота





7 бр. яйца
2 ч.ч. захар
3 с.л. брашно
4 ванилии
3 пакетчета желатин на д-р Йоткер
1 л прясно мляко
3 с.л. какао
1 ч.ч. смлени орехи
червена и жълта боя

Жълтъците се разбиват, прибавят се брашното и ванилиите. Желатинът се разтваря в 1 ч.ч. пр. мляко. Останалото мляко се сварява с 1 ч ч захар, прибавя се жълтъчната смес. Савярва се на лек крем, отстранява с еот огъня,прибавя се желатинът и се оставя да изстине. Отделно се разбиват белтъците с 1 ч.ч. захар на твърда пяна и се прибавят към крема лъжица по лъжица. Кремът се разделя на 4 равни части, в първата се слагат смлените орехи, втората се оцветява с какаото, третата се оцветява в червено, а четвъртата в жълто.
Форма за кекс без дупка се намокря със студена вода. Изсипват се само в средата смесите в следната последователност:
- червена
- жълта
- кафява
- орехова

Оставя се да стегне в хладилник поне 4 часа. След това формата се потапя за няколко секунди в гореща вода и с леко изтръскване се обръща в поднос.

понеделник, 11 юли 2011 г.

Салата с гъби - ВМ-НВХ




600 гр гъби
1 прясна краставица
3 яйца
мейонеза
заквасена сметана
копър
сол
черен пипер и чесън- по желание

Пресните гъби се сваряват, нарязват се на ситно, отцеждат се. Към тях се прибавя нарязаните на ситно краставица и сварени яйца, подправките. Разбърква се добре. Смесва се с половин кофичка майонеза и 2-3 с.л заквасена сметана. Който предпочита може сметаната да е повече от майонезата. Салатата се изстудява и тогава се поднася.